HU | EN

Család

A Csörögi Tanoda tevékenységének középpontjában a gyerekek állnak. Olyan gyerekek, akik családban élnek, így a családok megismerése, segítése a feladatunk elválaszthatatlan része.

Már a tanodába való bekerülés előtt szociális munkásunk felveszi a szülőkkel a kapcsolatot, meglátogatja a családot, hogy megismerjük a gyerekek életkörülményeit. Ezeket a látogatásokat tanévenként legalább kétszer megismételjük. Rendszeresen tartjuk a szülőkkel a kapcsolatot telefonon, Messengeren, illetve a szülők számára létrehozott Facebook-csoportban.

Havi rendszerességgel szülőfórumot tartunk, ahol elsősorban nevelési és szociális kérdésekről beszélgetünk, de olyan is volt már, hogy önismereti, konfliktuskezelési tréningre hívtuk őket, vagy társasjátékoztunk, hogy kedvet kapjanak a gyerekekkel való otthoni játékra.

Krízishelyzetben igyekszünk adományokkal is segíteni a családokat. Ez lehet például élelmiszercsomag, ágy, mosógép vagy akár egy kabát, ha arra van szükség, de olyan is előfordult, hogy egy viharkárosult családnak gyűjtést rendeztünk.

Évente családi kirándulásokat szervezünk, hogy a közös élmények által jobban megismerjük egymást, mélyebb, bizalmi viszony alakuljon ki. Erre szolgálnak az ünnepeink is, a mikulás és különösen a karácsony.

Igyekszünk híd szerepét betölteni az iskolák és a családok között. A szülők általában rossz emlékeket, kudarcokat őriznek az iskolás éveikről, gyakran van olyan érzésük, hogy nem egyenrangú félként tekintenek rájuk, az iskolák pedig az így kialakult viselkedést az együttműködés hiányaként értelmezik. Talán ezért van, hogy mindkét fél örül, ha harmadik félként megjelenünk.